Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Петков: Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока

Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Това каза от трибуната в Народното събрание на въпрос как и дали ще се помогне на общините, които са въвели режим на тока премиерът Кирил Петков.

„Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София – с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме. Когато видяхме примери от Столична община, където една лампа струва над 5000 лева, а същата лампа 1570 лева, и едновременно с това получихме желание за още финансова помощ. Дали част от тези общини имат нужда от тези пари, които харчат четири пъти повече, отколкото прага на своите инвестиционни разходи“, допълни още Кирил Петков.

„Вече има помощи от 250 лева на мегаватчас за промишления ток. Има разследвания на МВР за тези цени. Защо общините трябва да се притесняват, ние ги поканихме. Ние обявихме, че ще има проверка дали са харчени парите по най-добрия публичен и прозрачен начин. Учудващо е, обаче, че няма общини, които не са дошли с конкретни искания“, каза Петков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев попита министър-председателя кога България ще има одобрен План за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми.

„Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени.  Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор „Енергетика“. В момента, както знаете, има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в АЕЦ „Козлодуй“. В момента конфликтът между НАТО и Русия нараства. Има доста голям риск от потенциални санкции. В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние, като едно ново правителство, не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да имаме по-зелена енергетика“, коментира Кирил Петков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *