Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Тримесечно бебе се заразява с COVID-19 за трети път

От първа ръка Милена Божилова се убеждава, че COVID-19 може да заразява повече от веднъж. Преди дни тримесечното й бебе е преболедувало вируса за трети път, съобщава Би Ти Ви.

„Първата му среща още при раждането, беше в пика на „Делта вълната“. Месец по-късно една от сестрите му беше положителна. Той имаше леки симптоми. И последният път преди 2 седмици, когато имаше положителен тест – със сигурност това беше „Омикрон“. Беше абсурдно. Аз изобщо не вярвах, че може отново да излезем положителни“, разказа майката.

Казва, че и сега не е напълно спокойна за семейството си: „Задължително си имам едно на ум. Вече не мога да повярвам, че след като човек е преболедувал – нищо не може да се случи“. „Омикрон“ успешно заобикаля вече изградения имунитет, предупреждават вирусолози. Той вече има 4 подварианта, но B.A.2, който е установен и у нас, набира сили. Вече е установен в близо 60 държави.

„По-лесно от Омикрон се предава, но клиничната картина е същата, ваксините предпазва по същия начин. Засега нямаме данни да е свързано с пътуване. При всички, без един, заболяването протича леко, те са били на домашно лечение“, уточни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Проф. Христова не очаква подвариантът да доведе до нарастване на случаите. А експертите вече виждат първи признаци, че вълната затихва.

„Като че ли наблюдаваме едно задържане на заболеваемостта в платото на кривата. И смятам, че ще започне бавно и постепенно спадане на COVID. По-категорично бих казала, че през топлите месеци на годината ще затихне епидемиологичния процес“, заяви епидемиологът проф. Дойчева.

Всеки следващ вариант е по-заразен, защото това е начинът на вируса да оцелее, допълва експертът. Вече е ясно как ще започне вторият учебен срок. В 4 области у нас всички ученици ще учат присъствено. Това става ясно от обобщена справка министерството на образованието за графика, при който ще започне вторият. Класове онлайн няма да има в Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Във всички области децата от 1. до 4. клас ще учат присъствено.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *