24.07.2024

Съмнителна безстопанственост при харченето на обществени средства за милиони. Става дума за пловдивския инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. Той е построен преди 15 години, но до ден днешен не работи.

Над 15 милиона лева са похарчени преди 15 години за изграждането на инсинератора. През 2007 г правителството на Швейцария  дарява и доставя техническото оборудване на стойност 7 милиона лева. Община Пловдив дава 9 милиона за изграждането му, като част от тях получава от държавния бюджет. Така преди повече от 10 години, чисто новата сграда е построена, а дареното от Швейцария оборудване е складирано вътре неразопаковано. И изведнъж всичко спира до тук. Десет години по-късно нищо не е помръднало.  Според юриста от Граждански контрол на Сдружение „Аз обичам Пловдив“ – Атанас Бояджиев, инсинератора не се пуска в експлоатация не заради безхаберие на общинарите, а заради частни бизнес интереси.

Пловдивския инсинератор, който ни струва 17 милиона лева. В сградата няма ток, спрян е токът, няма електрозахранване. И се вижда в какво състояние е. Тя се руши. В общинския съвет в град Пловдив има общински съветници, които имат личен интерес този инсинератор никога да не заработи, твърди Атанас Бояджиев от Сдружение „Аз Обичам Пловдив“.

Това са цяла група общински съветници в Общински съвет-Пловдив, чиито бизнес е основно преработка и имат завод за отпадъци. Те имат сключени договори с болници, с техни фирми, които превозват болничния медицински боклук, които вместо тук да се изгарят, се возят незнайно къде, алармира Бояджиев.

Същевременно общината регистрира фирма „Инсинератор Пловдив“ ЕООД със сто процента общинско участие и прехвърля в нея сградата и оборудването на инсинератора. Така съгласно закона, Общинският съвет се превръща в принципал на тази фирма и назначава за  Дончо Кацарев. Така той става шеф на неработещия инсинератор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *