Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Зачестяват вандалските и хулигански прояви при деца и тийнейджъри

Вандалските прояви и хулиганското поведение са ежедневие. Обезпокоителното е, че голяма част от тези действия са дело на деца и тийнейджъри. Кои са причините?

„Основната причина за такова поведение е, когато детето или младежът загуба усещането си за ценност, че е значим за някого. Тогава ставаме свидетели на агресивни прояви“, това каза в „Социална мрежа“ по NOVA NEWS психологът Любомира Манчева.

Тя добави, че е особено трудно за децата да изразяват чувствата си по конструктивен начин, особено кагато са в графата агресия, в която спада и вандализмът.

„Те трудно могат да разпознават, назовават и преминават през емоции като раздразнение, фрустрация. Още по-трудно става, когато тези емоции преминават в гняв, дори в омраза. Различните възрасти, хората от различни култури, от различна семейна среда изразяват тези чувства по различен начин“, отбеляза психологът.

„Всички сме виждали детето в ранна възраст да хапе, да драска и казваме, че проявява агресие, а това не е така. Това е незнанието на децата как да общуват, как да се свържат. Ние имаме задача да ги научим“, подчерта Манчева.

За нея е важно да се има предвид, че един младеж или дете има да извърви дълъг път, докато успее да се научи и да привикне да изразява тези агресивни емоции по конструктивен начин, като това понякога са 15-16 години.

Според Любомира Манчева е необходимо родителите да имат способността да се поставят на мястото на детето и това важи за всяка възраст, само така може да се отвори истински диалог между родител и дете.

„Когато се видят агресивни прояви, не бива да се ядосваме, трябва да се има предвид, че агресията не е непременно нещо негативно. Нужно е да им се покаже, че агресията ни помага да постигнем и мечтите си. Агресията не бива да се крие фалшиво. Агресията не е табу, ако стане такова, детето може да стане злостно към себе си и да изразява агресията по неконструктивен начин“, каза още психологът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *