Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени

Илон Мъск: Сателитният интернет на Starlink е достъпен в Украйна

Милиардерът Илон Мъск обяви късно снощи, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е достъпна в Украйна, като SpaceX изпраща повече терминали в страната, чийто интернет е нарушен поради руската инвазия, съобщава Ройтерс.

„Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са напът“, написка Мъск в „Туитър“.

Изявлението на Мъск е в отговор на туит от служител на украинското правителство, който помоли Мъск да предостави на засегнатата страна станции за Starlink.

Интернет свързаността в Украйна беше засегната от руската инвазия, особено в южните и източните части на страната, където сраженията са най-тежки, съобщиха в събота компании, наблюдаващи интернет.

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология Starlink може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места, където не достигат оптични кабели и клетъчни кули. Технологията може също така да окаже ключова подкрепа, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията.

На 15-и януари Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX има 1469 активни спътника Starlink и 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *