22.07.2024

Кирил Петков: Имаме големи количества газ в цялата система

Днес се събрахме с Петролната и газова асоциация и всички членове, както и  с „Лукойил“, и обсъдихме ситуацията. Оказва се, че не само количества има, имаме големи количества в цялата система, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Няма никакъв проблем по цялата верига. Единствената причина, поради която се е получила паниката в сряда,  е че са използвани снимки от няколко малки бензиностанции и са изпратени навсякъде. Хората изпратили снимките са от Младежката организация на ГЕРБ, каза премиерът.

Въпреки че цялата система е била напълно обезпечена с гориво, се създава паника за няколко часа, която се опитва да накара хората да се нареждат на опашки, да пълнят резервоари, без да има никаква причина за това, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с Българската петролна и газова асоциация.

От тук нататък всички се разбрахме, че усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата или опити за политически дивиденти на гърба на хората, които да се редят на опашка, ние ще имаме координиран отговор моментално, а именно комуникация обратно към населението, за да не се поддават на подобни лъжи и манипулации, каза премиерът. Той призова гражданите да следят какво казва правителството и ги успокои да не се притесняват, защото в момента гориво има навсякъде, запасите са налични, танкерите идват в базите, вносът се случва.

На въпрос не са ли цените на горивата причината за това презапасяване, премиерът Петков каза, че няколко малки бензиностанции, които са били без количество, за да не затварят са си вдигнали цените. Снимка от тези бензиностанции са се разпространили с платени постове и в социалната мрежа, което е накарало да се увеличи търсенето с пъти за тези часове, в опит да се създаде тази паника, обясни Петков. По думите му използване на една или две подобни снимки, циркулирани достатъчно много пъти, е създало паника, което е накарало хората да се нареждат на бензиностанциите.

В отговор на въпрос на тема правосъдие той съобщи, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигнали от МС ще отиват директно към Европейската прокуратура без да има други посредници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *