Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Ед Шийран застана пред съда по обвинения в плагиатство

Британската поп звезда Ед Шийран се яви във Висшия съд в Лондон, където започна делото за авторски права по обвинение, че хитът му „Shape of You“ съдържа музикални фрази от друго произведение, съобщи АФП.

Песента „Shape of You“ излезе през 2017 г. и се превърна в хит на 31-годишния Шийран. Тя все още е най-стриймваната песен в Спотифай с над три милиарда стриймвания. Тя донесе и награда „Грами“ за най-добро по соло изпълнение на Шийран.

Композиторите Сами Шокри и Рос О’Донъхю твърдят, че песента на Шийран има музикално сходство с тяхната „Oh Why“.

Британската поп звезда Шийран, който се появи в тъмен костюм с вратовръзка в съдебната зала в Лондон, отхвърли обвинението им.

И двете песни прозвучаха днес в съдебната зала пред съдия Антъни Закароли.

Според адвоката на ищците Андрю Сътклиф сходството в определи фрази е „поразително“, те са „почти идентични“.

„Господин Шийран без съмнение е много талантлив, той е гений. Но също така е и сврака“, каза той с препратка към птицата, която често е обвинявана, че краде. Адвокатът посочи още, че и клиентите му са „много талантливи композитори, които заслужават същото уважение като всеки друг артист и признание, когато е заслужено.“

Ед Шийран и съавторите на спорното парче Стивън Маккъчън и Джон МакДейд отхвърлят твърденията на двамата ищци. През май 2018 г. те поискаха от Висшия съд да се произнесе, че няма нарушение на авторски права. Два месеца по-късно Шокри и О’Донъхю заведоха дело срещу тях.

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за „Shape Of You“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *