20.07.2024

Преболедуването от Ковид-19 може да осигури дълготраен имунитет, установи американско проучване

Хората, които са преболедували от Ковид-19, може да имат дългосрочна имунна защита срещу нови варианти на вируса, сочат данните от американско проучване, цитирано от сайта „Хелтдей“.

Специалисти от Орегонския университет са анализирали кръвни проби от 24 души, чиито симптоми на новия коронавирус са били от почти никакви до тежки, наложили лечение в болница. Докато тези, които са изкарали заразата без или с леки симптоми, невинаги образуват специфичните антитела, то всичките доброволци са имали т.нар. В-клетки на имунната памет, които произвеждат антитела при среща с вируса.

„Смятаме, че тези резултати ни дават истинска причина за оптимизъм“, обяснява старши авторът на проучването доктор Бил Месер, асистент по молекулярна микробиология и имунология. Според него будещите безпокойство разновидности на вируса е малко вероятно наистина да успяват да преминат имунната защита на хора, които са се възстановили от Ковид-19.

Единадесет месеца след заразяването, В-клетките на паметта изглежда не само реагират на оригиналния вирус, но и разпознават т.нар. варианти на безпокойство, твърдят учените.

Изследователите обаче подчертават, че не е възможно да се каже със сигурност дали В-клетъчният отговор, който са открили, действително ще осигури ефективен имунен отговор срещу различните варианти на вируса.

Доктор Месер е категоричен, че ваксинацията все пак предлага най-добрата защита срещу повторно заразяване, а също така осигурява предпазва от тежко преболедуване или смърт хора, които не са били инфектирани с Ковид-19.

Констатациите са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв инфекшъс дизийзис“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *