Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Петков: България може да търси изключение от санкциите на ЕС за руски газ и петрол

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това казва премиерът Кирил Петков в интервю за агенция „Ройтерс“.

Българският премиер уверява, че страната ни е готова за още санкции срещу Русия въпреки че и досегашните ще са трудни за икономиката ни.

Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава, казва Петков.

България ще започне внос на милион и половина тона пшеница, за да се избегнат рисковете от войната.

Правителство ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна, обяснява премиерът.

Той допълва, че смята да увеличи и запасите на страната от царевица и слънчоглед.

В интервюто премиерът Кирил Петков казва още, че България запазва целта си за присъединяване към еврозоната през 2024 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *