Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Василев: Няма забрана за износ на зърно

Няма забрана за износ на зърно, текат детайлни проверки. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Вицепремиерът коментира сигнали на фирми, че на Дунав мост не им се дава да излязат от страната.

„Забрана няма. Текат детайлни проверки върху целия износ така, че да сме сигурни, че всички процедури и изисквания са спазени. В България имаме достатъчно зърно, но на международните пазари ситуацията е абсолютно критична. Трябва да сме сигурни, че всичко е спазено преди този износ да напусне страната и преди зърното да напусне страната“, допълни още Василев.

Той коментира помощта от 40 лв. за настаняване на украинските бежанци.

„Конкретната програма се администрира от Министерство на туризма. Те са разработили конкретните детайли. Първоначалните разчети са за 30 хиляди лева. Програмата е разписана на база фактически направени разходи. В момента като попитаме туризма, външните работи, те не могат да ни кажат колко хора ще влязат, ще подадат документи за временна закрила и съответно ще могат да се възползват от тази помощ“, допълни още министърът.

Василев коментира и темата на заседанието на Комисията по въпросите на ЕС и утрешното му изслушване в Народното събрание за Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обяви, че на 15 март очакваме последните корекции на техническо ниво по Плана за възстановяване, след което ЕК си има процедура, която отнема от две до три седмици максимум за формалното вписване.

„В момента, в който имаме уточнено техническо ниво, започваме предварително изпълнение на проектите“, заяви още Асен Василев.

Според него лятото се чакат първите пари по Плана за възстановяване.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *