23.07.2024

Путин разреши на руските авиокомпании да ползват чуждестранни самолети

Руският президент Владимир Путин подписа закон за мерките в подкрепа на гражданската авиация, който дава възможност да се регистрират правата върху чуждестранни самолети, наети от руски компании, както и да им се издават вътрешни сертификати за летателна годност. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

Измененията във Въздушния кодекс на Руската федерация и редица законодателни актове позволяват на руските авиокомпании да запазят флота от чуждестранни самолети и дават възможност за експлоатация на самолети по вътрешни маршрути. Сертифицирането на граждански самолети ще се извършва с участието на сертифициращи центрове и изпитателни лаборатории, изискванията за които ще се определят от Министерството на транспорта.

Както е посочено в обяснителната бележка, законът има за цел да запази флота от чуждестранни самолети от операторите на Руската федерация, за да осигури непрекъснатото функциониране на дейностите в областта на гражданското въздухоплаване като част от приемането на антисанкционни мерки .

Документът също така предвижда отлагане от 1 януари 2022 г. за 31 декември 2023 г. на крайните срокове за сертифициране на технически средства за осигуряване на транспортната сигурност, което „ще позволи на субектите на транспортната инфраструктура да преразпределят финансовите средства, необходими за процедурата по сертифициране“, се казва в придружаващите материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *