Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Изборът на редактора Общество

Министърът на туризма: От 1 април 40 лева за всеки хотелиер, който приеме бежанец

В предаването „Още от деня“ по БНТ Христо Проданов, каза че разчетите са за три месеца да могат да помогнат на хората, които бягат от войната и такова е решението на МС, организираме така, че парите да стигнат, които даваме на хотелиерите. „Имаме създадена организация как тези места, които са регистрирани в туристическия регистър, могат да кандидатстват за получаването на тези средства.

Всички лица, които са настанени в тези регистрирани места, трябва да регистрират хората, които са в техния обект в единната система за туристическа организация. Така че да има контрол, по който държавата да проследява тези лица. Идеята е, тъй като всичко стана много бързо, до 31 март всички, които имат нужда от закрила, да се регистрират, да им бъдат дадени съответните документи“.

Хората, които бягат предимно от войната са майки с деца, обясни Проданов. „Много е важно прозрачното и точно изразходване на тези средства. Правим го по най-бързия и лесен начин да се регистрират лицата“.

Министерство на туризма основно ще отговаря за настаняването в лицензираните места, плюс ще изплащаме сумите към това, което ни е представено като разчет от страна на хотелиерите, които са се съгласили да приемат тези хора, заяви Проданов.

Нашата идея е за тези три месеца, за които имаме предвидени пари, правим паралелно платформа, работодателските организации декларират, че могат да приемат около 200 хиляди работни места, така че експресно и паралелно с настаняването, правим и платформа, в която хората, които имат желание да се установят за по-дълго време в България, да кандидатстват на тази платформа, допълни Проданов.

Правителството прави всичко възможно, за да компенсира бизнеса с цената на тока, заяви Проданов. „Постоянно мислим за компенсация и предприемаме такива неща.

Наистина има отказани чартърни полети от Великобритания заради войната, която е в близост до нас, обясни Проданов. „Това ще окаже негативен ефект върху предстоящия летен сезон у нас. Сериозно работим в други посоки – Великобритания, Германия, съседните държави да привлечем туристи.“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *