Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Петролът спря да пада и отново пое нагоре

Цените на петрола на световните борси спряха да спадат и отново поеха, макар и умерено, нагоре, съобщи БТА. Пазарите са под продължаващото въздействие на нестихващите военни действия в Украйна и несигурността, която те създават.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, се покачиха с 83 цента, или 0,8 на сто до 100,74 долара за барел.

Американският лек суров петрол наддаде 58 цента, или 0,6 процента до 97,02 долара.

И двата сорта тръгнаха нагоре, след като в по-ранната търговия бяха загубили повече от долар от цената си.
Пазарите реагираха на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски от снощи, че позициите на Киев и Москва в хода на преговорите стават по-реалистични, но е нужно още време, за да се стигне до споразумение.

Петролът падна под 100 долара за барел във вторник за пръв път от края на февруари, след резкия скок последвал руската инвазия в Украйна. Цените бяха най-високи на 7 март, а след това брентът постепенно спадна с около 40 долара, а американският петрол – с 34 долара.

За това спомагат и данните, че американските петролни запаси са се повишили с 3,8 милиона барела към края на миналата седмица. По-късно днес се очаква да бъдат обявени официални данни за тези запаси.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *