Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Диетолози разкриха как да свалим излишните килограми след зимата

През зимата много хора качват килограми. Няма как да не сте забелязали, че е особено трудно да се свали излишното тегло през пролетта. В някои случаи е възможно да се отървете от излишното тегло сами, а в други ситуации е необходима помощта на специалисти.

Има хора, които обикновено качват няколко излишни килца през зимата. С настъпването на пролетта това допълнително тегло изчезва. Диетолозите отдават това на промените в хормоналния фон, които причиняват подобряване на настроението и ускоряване на метаболизма. Увеличаването на физическата активност също има значение. Тези хора с излишни „зимни“ килограми не използват услугите на диетолози, тъй като те сами се отървават от наднорменото тегло с настъпването на пролетта.

Има обаче хора, на които допълнителните килограми са като „залепнали“ за тях и е невъзможно да ги свалят сами. Според диетолозите именно тази категория хора изисква определена диета и редица други мерки, които трябва да се спазват.

Ролята на витамин D

Според учените важна роля за сваляне на наднорменото тегло играе един незаменим витамин. Неговият дефицит не е причина за затлъстяване, но проучване показа, че има тясна връзка между тези две явления.

Хората с излишни килограми имат по-ниски нива на витамин D в сравнени с тези, които са по-слаби. Увеличаването на приема на витамин D при дефицит ще гарантира, че процесът на отслабване ще върви по-бързо. Статия, публикувана в списание Medicina, твърди, че въпреки дефицитът на витамин D не е причина за затлъстяването, съществува силна връзка между двете. Но не се знае откъде точно идва тази връзка.

Може ли повишаването на нивата на витамин D да ви помогне да отслабнете?

Едно проучване в American Journal of Clinical Nutrition показа, че това е възможно. Участници в експеримента са 218 жени в постменопауза. Някои от тях са взимали ежедневна добавка с витамин D3 в доза от 2000 IU, а другите са получавали плацебо. На жените с наднормено тегло или затлъстяване в двете групи също била предложена програма с тренировки в допълнение към нискокалорична диета.

В резултат на това учените установили връзка между витамин D и по-значителната загуба на тегло. Оказва се, че хората, чиито нива на витамина се нормализират, губят тегло по-бързо от тези, които приемат плацебо.

Възможно е витамин D да играе пряка роля в потискането на паратироидния хормон, който предизвиква натрупването на мазнини в тялото, предполага Симон Перна – асистент по биология в Университета на Бахрейн. Тя е автор на мета-анализ, който гласи, че добавките с витамин D са потенциална опция за програми за отслабване. Отбелязва се, че са необходими допълнителни изследвания за връзката между повишените нива на витамин D и загубата на тегло.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *