Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Доц. Ангел Кунчев: Няма пълна гаранция, че Covid ситуацията ще остане същата

Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките срещу Covid-19 на базата на сравнително положителното развитие на ситуацията – спадане на заболеваемостта. В България сме със заболеваемост малко над 300 на 100 000 души население. Няма пълна гаранция, че ситуацията ще остане същата. Това каза за БНР доц. Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор.

„Имаше неразбиране за ролята на зеления сертификат. Той беше създаден от Европейския съюз, за да облекчи движението на хората по време на пандемията. И свърши работа. Впоследствие страните го добавиха като допълнителна мярка с цел да създава ситуация, в която хората могат да посещават различни обекти. Това беше важно за спокойствие на хората, че посещават безопасна среда. У нас обаче на преден план излезе функцията на ограничение“, заяви Кунчев.

В предаването „12+3“ доц. Кунчев допълни, че нивото на ваксиниране е много ниско към този момент. И подчерта, че не може да се говори за внос на заболеваемост от Covid-19 от страна на украинските бежанци.

„Но има други рискове. Свързани са с това, че войната върви ръка за ръка с някои заразни болести. Нови инфекции заради невъзможността за спазване на хигиена, но това е на място – в градовете под обсада. За хората, които пътуват, имаме предвид по-големи разлики между България и Украйна, които са в областта на нивото на заболеваемост от ХИВ/СПИН, което е доста по-високо в Украйна, на случаи на туберкулоза“, каза Кунчев.

Здравният инспектор посочи, че в Благоевградско има висока заболеваемост от грип. От началото на тази седмица има ръст във Варна, Шумен, Силистра, Разград: „Абсолютно класическа картина на грип. В ученическа възраст – висока температура няколко дни, възпаление на очите, оплакване от стомашно-чревно разстройство“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *