Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Кантарджиев: Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много

Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но и в цяла Европа. Тази година обаче тръгна грип А и в Благоевград имаме 600 болни на 1000 души. Това посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев пред бТВ.

По думите му и някои други области също тръгват нагоре, но това е защото една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада.

„Рисковата група сега са децата до 10-годишна възраст“, каза проф. д-р Кантарджиев.

Той посъветва който е болен, да си стои в къщи, да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете.

„Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш“, посочи още проф. д-р Кантаржиев.

Той припомни, че грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява 2-3 души.

„Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипа“, обясни той.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че по отношение на коронавируса нещата са благоприятни за сега.

„В краят на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента“, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази достатъчно за сега. „На този етап има проведи проучвания за това как действа втора бустерна доза, но само за медицински персонал“, обясни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *