Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени

Ако обичате сладко, то вие имате и „сладък“ характер

Хората, които обичат сладки храни, буквално имат „по-сладък“ характер, е установило ново психологическо проучване. Услужливите хора, които полагат доброволен труд, предпочитат сладки храни, а на психологическите тестове показват високо равнище на личностната черта сговорчивост.

Нашите резултати показват, че има реална връзка между сладките вкусове и общителността“ – казва проф. Майкъл Робинсън, съавтор на изследването.

Участниците в изследването е трябвало да опитват различни на вкус храни и да отговарят на въпроси, свързани с възгледите им за храната и характера.

„Изследвахме дали метафорите, които свързват вкусовите предпочитания с просоциалните преживявания, могат да се използват, за да хвърлят светлина върху реалните личностни черти и поведение“ – казва д-р Браян Мейър, автор на изследването.

Учудващо е, че услужливите и дружелюбни хора са смятани за „сладки“, тъй като вкусът изглежда няма много общо с характера и поведението. И все пак, последните психологически теории за въплътената метафора ни водят до хипотезата, че безобидните метафори, които използваме всеки ден, могат да се използват за извличане на нови познания за личността и поведението.

Авторите уточняват, че в изследването е изолиран фактора на настроението, тъй че резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че след като ядат сладко, хората се чувстват по-доволни и щастливи. Те обаче предупреждават, че резултатите от проучването им може да не са важат за всички култури.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *