Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Кличко: Руските войници за нищо на света няма да влязат в Киев

Като кмет на Киев и жител на този град заявявам: Руските войници за нищо на света няма да влязат тук! Готови сме да защитаваме бъдещето си и бъдещето на децата си с оръжие в ръка. Това каза в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия кметът на Киев Виталий Кличко.

Той призова да не се вярва на руската пропаганда. „Това е война срещу украинския народ. Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни – жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка – те са изцяло разрушени“, изброи Кличко. С всеки изминал ден броят на убитите расте, все повече са и разрушените сгради.

Той заяви, че е представител на Киевската общност, но неговият първи език е руски, майка му е рускиня. „В половината ми тяло тече руска кръв. Как бих могъл да мразя майка си?“, попита той.

Целта на войната е възстановяване на съветската империя. „Не искаме да се връщаме в СССР. Руските войници се бият за пари, а ние за децата си и бъдещето. Ако трябва да умрем, това ще е привилегия за нас“, каза още той.

По думите му в момента в Киев е останал с половината си население. Преди войната там са живеели 3,5 милиона души, а в момента са останали около 1,5 милиона. „Жените и децата вече си тръгнаха. Има по-сигурни места в страната сега. Почти няма движение по улиците. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка сграда и улица се подготвя за атака от руски войници. Готови сме да защитим нашият град и нашите семейства“, каза Кличко.

Той изрази благодарност към всички страни, приели милионите украински бежанци. „Искам да им кажа на всички едно голямо „Благодаря“! Знам, че много украинци временно живеят в България. Получаваме от вас хуманитарна помощ. Това е много важно за нас. В тази трудна ситуация виждаме кои са истинските приятели на Украйна“, каза Кличко.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *