Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Николов: Има основания за промяна на ръководството на „Булгартрансгаз“

Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ има установени много нередности и необясними факти, които не могат да бъдат обяснени рационално. „Когато нещо не може да бъде обяснено рационално, означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция. Цената е платена, добра или лоша – много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти. Проблемът обаче остава и той е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик – „Газпром“. Начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България“, заяви Николов.

Енергийният министър коментира и информацията, че член на борда на „Булгартрансгаз“ е получил джип като подарък от фирмата, построила газопровода. Става въпрос за съпруга на пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която наскоро беше арестувана. Според него важен в случая е въпросът защо му е бил направен този подарък.

„От известно време се получават обвинения и спекулации относно политическа метла. Лично аз няколко пъти казах, че смятам, че има достатъчно разумни хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре. Фактът, че дори конкретният човек, който цитирате, е в управителен орган на това дружество, мисля, че ясно показва дали е имало политическа метла или не. Но оттук нататък Българският енергиен холдинг разполага с достатъчно висок експертен потенциал да извърши конкретните проверки и да вземе съответните решения, когато е необходимо“, заяви Николов.

Той самият в качеството си на министър не може да предприеме законови стъпки за смяна в ръководството на „Булгартрансгаз“, защото те са в прерогативите на БЕХ и се одобряват от КЕВР. „Това, че нещо не е публично към момента, не означава, че не тече проверка. Когато има резултат, ще разберете“, каза Николов.

Произведената електроенергия в България расте с чувствителен темп, заяви енергийният министър. „За бита цените остават непроменени, а за бизнеса са на едни от най-ниските нива в Европейския съюз, особено след изплатените компенсации“, посочи Николов.

„От дружествата от Български енергиен холдинг и от цялата енергийна система и от държавния бюджет с решение на Министерски съвет в края на предходната година ще бъдат изплатени компенсации в размер на над 4,1 млрд. лева. Тоест с думи прости за 5 месеца – 4 милиарда. Това е 3% от брутния вътрешен продукт обратно в икономиката. Ако някой може да направи аналогично сравнение с която и да е държава членка в Европейския съюз, която е компенсирала бизнеса си, индустрията, операторите, за да не повишават цените и така нататък с 3% от брутния вътрешен продукт, нека каже как са го направили“, каза енергийният министър.

Няма причина да се очаква повишение на цената на тока за битовите потребители в България към момента, смята Николов.

Цената на природният газ зависи от динамиката на пазара. В рамките на пет дни цената се е повишила от 70 до 350 евро, отбеляза той. В момента има известна успокоение на пазара, но каква цена ще бъде предложена за одобрение в КЕВР от 1 април, ще съобщи „Булгаргаз“, когато дойде конкретният момент, защото всеки ден цените се променят, поясни Александър Николов.

Официално искане за разплащане по договора с „Газпром“ в руска валута не е постъпвало в „Булгаргаз“, нито в „Булгартрансгаз“ към момента, нито в Министерство на енергетиката, нито в Български енергиен холдинг. Ако ЕС вземе решение да не се плаща газа с рубли, „България е част от Европа, след като се наложат определени санкции и след като е взето колективно решение, естествено, че България ще спазва това колективно решение“, каза енергийният министър.

Водят се конкретни разговори с контрагенти за доставка на втечнен газ от Египет, Либия, САЩ. Работи се и по междусистемната свързаност с Гърция в Турция, заяви Николов. Енергийният министър обаче отбеляза, че това не са решения, които биха могли да влязат в сила от утре, ако спрат доставките от „Газпром“. „Ако това бяха решения, които можеха да се случат от утре, Европа отдавна щеше да е спряла доставките на руски газ към Европа.

Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори. След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани. В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори“, каза енергийният министър.

По думите му е можело вече да бъде увеличен капацитета на хранилището в Чирен, но чак сега се правят постъпки за това.

„Когато се преговаря от името на целия Европейски съюз, съответно, когато обема е значително по-голям и постигнатата цена ще е много по-добра. Това зависи от решение на Европейския съюз“, смята Николов.

А що се отнася до цената, която ще плащат държавите членки и дали тя ще е еднаква, това все още предстои да се обсъжда. „Не трябва да се забравя, че България е с най-ниска покупателна способност в целия Европейски съюз. Съответно при възможност България да продължи да получава природен газ на доста по-добра цена, мисля, че трябва да има право да се възползва от това нещо“, каза Николов.

Аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ не застрашава националната сигурност, но ако централата е работела, цената на електричеството у нас е щяла да бъде по-ниска с няколко процента, каза енергийният министър. Според него има много въпроси около извършеният ремонт на генератора на ПАВЕЦ „Чаира“. „Първо, много странно е избран подизпълнител. Второ, защо не присъства компания с най дълбока експертиза? Трето, нивото на експертиза на подизпълнителите. До ден днешен проджект мениджърът на конкретния огромен ремонт, който се случва, не е в България, а във Виена“, коментира Николов.

Енергийният министър се обяви за строежа на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ вместо реализацията на АЕЦ „Белене“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *