Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Ковачева: След онлайн обучението трябват детски психолози в училищата

Към днешна дата вече е ясно, че продължилото дълго онлайн обучение се отразява негативно върху детската психика. Заради онлайн обучението децата имат проблеми, свързани с тревожност, с повишена агресия, с губенето на мотивацията за учене и със загубата на социални умения. Това каза при представянето на доклада за дейността на омбудсмана за 2020 г. на заседанието на парламентарната образователна комисия омбудсманът Диана Ковачева.

„Заради тези проблеми при учениците отправих препоръка към министъра на образованието и науката, за да се осигури възможност за детски психолози в училищата, каза Ковачева. „Факт е, че в около 50 процента от училищата има детски психолози в страната, а в останалите училища, които са основно извън София, няма психолози заради липсата на средства. Преди в тези училища е имало психолози, но по проекти. Сега режимът е по-олекотен, но проблемът с психиката на децата остава и трябва психолози да работят с тях, за да се преодолеят последиците от онлайн обучението заради COVID-19“, заяви Диана Ковачева.

„Всички деца пострадаха тежко от онлайн обучението, като качество, но най-трудно беше на децата със специални образователни потребности. За тях няма достатъчно ресурсни учители. Над 60 000 граждани се обърнаха през 2020 г. към институцията на омбудсмана, като над 13 000 от тях са подали писмени жалби с искания за конкретни проверки. Във връзка с тези жалби има и над 2800 препоръки. През 2020 г. получих колективни жалби не само от родители, но и от учители, от училищни директори и от деца. Бяха направени и изслушвания за достъпа на учениците до качествено образование в рамките на онлайн обучението, каза Диана Ковачева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *