Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Как децата да се предпазят от кибертормоз и да защитят личните си данни

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето проведе първото за годината присъствено заседание в гр. Пловдив. Поради пандемията от COVID-19 от началото на 2021 г. заседанията се провеждаха само онлайн.

„Много се радвам, че отново можем да сме заедно и да Ви видя не само онлайн. Имала съм възможност и друг път да споделя, че заседанията на Съвета на децата са една от най-приятните ми отговорности като председател на Държавната агенция за закрила на детето. Убедена, че само ако Вие – децата, участвате във взимането на важните за Вас решения, то те ще бъдат правилни и работещи“, това каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето при откриването на заседанието.

Панелът за кибернасилието провокира най-разпалената дискусия. Членовете на Съвета споделиха наблюдение, че кибертормоза често е от деца над деца и провокиран от търсене на внимание от страна на насилника. Мнението им е, че ако връстниците им получават нужното внимание от възрастните, то няма да го търсят, като упражняват агресия срещу други хора.

В дискусията за опасностите в мрежата се включи и експерта по киберсигурност Явор Колев. Той запозна децата с реални примери как може да пострадат, ако не са внимателни в онлайн пространството. Когато нещо е качено в мрежата, то завинаги остава там – не е като да го изтриеш от собствения си телефон или компютър, обясни Явор Колев на децата и ги посъветва да са много внимателни към дигиталната си самоличност, защото не е по-малко важно от реалната.

Част от програмата на присъственото заседание е и лекция на експерти от Комисията за защита на личните данни. Те обсъдиха с членовете на Съвета на децата какво всъщност са личните данни и колко важно е да не ги предоставяме на непознати.

С приветствие в заседанието се включи и заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. Тя ги поздрави за тяхната инициативност по различни теми, които касаят децата.

Членовете на съвета на децата обсъдиха с експерти от Държавната агенция за закрила на детето и с какви дейности биха могли да се включат в отбелязването на Европейската година на младежта 2022.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *