Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

340 000 българи ще пътуват за Великденските празници

За Великденските празници се очаква 340 000 българи да бъдат на път. 280 000 от тях са избрали за своята почивка България, а други 60 000 предпочитат чужбина, това съобщиха за бТВ от Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

За сравнение, миналата година са регистрирани рекордните 1,1 млн. пътувания. Тази година, обаче нямаме сливане между великденските и майските празници. Очаква се този Великден българите да похарчат за почивка 56 млн. лева общо. В България разходите са средно по 210 лв. на ден, а в чужбина – 460 лв.

Българите избират за почивка по празниците предимно планинските курорти – Банско, Боровец, Пампорово, Мальовица. Това са спа и уелнес хотели и къщи за гости, малки семейни хотели, вили и апартаменти.

„Очакваме тази година доста добър сезон, имаме голяма заетост за великденските празници. Очакваме и силен летен сезон, въпреки COVID кризата“, обясни Диана Хюсеинова – управител на хотелски комплекс в „Арбанаси“. Там очакват основно български туристи. „Българинът е готов да плати по-голяма сума, но насреща да има качествена услуга“, каза тя.

По думите й обаче преди летния сезон може да се очаква поскъпване, което ще бъде около 10% поне над тези цени в момента. По Северното Черноморие за великденските празници се очакват традиционно румънски туристи. Тази година обаче в хотелите вече са посрещнали бягащите от войната украинци.

„Имаме надежда за един добър предстоящ сезон, но проблемът в момента възниква с това, че след като КОВИД е вече зад гърба ни, продължават рестриктивните мерки по границите“, обясни Виктор Лучиянов, хотелиер от Балчик.

Румънските туристи отново искат да дойдат и нашата база е запълнена с около 60% резервации, отбеляза той.

За влизане в България все още важи необходимостта от отрицателен КОВИД-19 PCR тест за неваксинираните, направен не повече от 72 часа преди пътуването. Тези, които не предоставят един от тези документи ще бъдат поставени под карантина за 10 дни. Заповедта важи до 15 май.

Така е и в Италия. Изискването там ще важи до 30 април, а от 1 май отпада изискването за маски на закрити места или в обществения транспорт. В момента, за да посетите повечето места като хотели, барове, ресторанти, кафенета е необходимо да предоставите сертификат за ваксинация.

Тези, които са избрали да пътуват за Гърция, трябва да знаят, че ограничителни мерки за влизане в страната с отрицателен тест за неваксинирани важат до 11 април.

В момента плажовете са отворени, но хората трябва да спазват дистанция. На всички закрити обществени места трябва да се носят маски.

В Турция също е необходимо доказателство за отрицателен резултат от PCR за неваксинираните. Обществените и хотелиерските услуги са отворени. Носенето на маска на открито е задължително.

В Обединеното кралство можем да влизаме свободно без никакви ограничения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *