Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Лена Бориславова: Сложихме край на една неефективна и създадена погрешно структура

Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова коментира закриването на специализираните съд и прокуратура. Според нея това е първа и решителна крачка, доведена докрай в правосъдната реформа.

„Днешното решение на парламента е силен и ясен сигнал за приоритетите на управлението. Закрива се една неефективна и създадена погрешно структура“, подчерта Лена Бориславова.

Тя категорично отрече критиките на опозицията, че по този начин се спират знакови дела, като обясни, че вече започнатите ще продължат без забавяне.

„Това, което може да се очаква занапред, е по-бързо правосъдие с по-добре издържани внесени обвинителни актове и разглеждане в съд. Днес проведе заседание и първата работна група, която ще разработи механизма, законовата промяна в Закона за съдебната власт за контрол над главния прокурор“, заяви Лена Бориславова.

По думите ѝ решителни стъпки ще бъдат направени и с промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка с ръководството на Комисията за защита на конкуренцията – органът, който трябваше да се справи с цените на горивата, които изкуствено се завишават и да наблюдава дали не се появява спекула с цените на хранителни стоки.

„Радвам се, че моряците от кораба „Царевна“ са в безопасност и пътуват към домовете си. Премиерът Кирил Петков лично разговаря няколкократно с техни близки, за да ги информира за състоянието им и за възможностите за евакуация. Работеше се по различни варианти за евакуация, като всички опции бяха отворени, така че една от тях да сработи. Лично мога да потвърдя, че съм присъствала поне на 3 разговора между премиера и една от съпругите на моряците, в които той дава подробна информация какво е състоянието на нашите моряци, какви хранителни запаси имат, какви възможности за евакуация има, тази връзка не е преставала. Миналата седмица имаше и в понеделник, и във вторник осигурен коридор от българското правителство за извеждане на моряците, те обаче колективно прецениха да не предприемат такава стъпка и заради това евакуацията се случи през тази седмица“, каза още Лена Бориславова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *