Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Маджаров: Отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получат дистанционно лечение

Д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз, обясни в студиото на „Здравей, България”, че отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получават дистанционно лечение. Дори да отпаднат и да останат само електронните варианти, те пак трябва да посетят личния си лекар, да им бъде предписано лично лечение и чак тогава да отидат в аптеката, каза още медикът.

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня, че лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време и пред своя компютър. Според тях такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар – пациент”.

Около 30% от лекарите са на възраст на 65 години, подчерта д-р Маджаров и заяви, че не всеки от тях може да се справи с дигитализацията.

Няма разработено и мобилно приложение, което означава, че трябва да си задължително зад компютър, за да изпишеш лечение на пациент, обясни председателят на БЛС и каза, че в цяла Европа системата позволява изпитването на лекарства и на хартиен носител.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *