20.07.2024

НАП: До 3 май физическите лица декларират получените доходи през 2021 година

Остават четири дни, в които физическите лица могат да декларират доходите, които са получили през 2021 година. Трети май, вторник, е крайният срок не само за деклариране на доходите, но и за заплащане на дължимите данъци.

От началото на данъчната кампания до момента в офис Силистра са подадени 9328 данъчни декларации, като 6470 от тях са постъпили по електронен път с ПИК, а 1195 – с КЕП. За предходната 2021 г. броят им за същия период е 6653 общо, като с ПИК са подадени 4620 броя, а с КЕП – 1092 броя.

Данъчно задължените лица от област Силистра, които са се възползвали от данъчни облекчения при деклариране на доходите си за 2021г., са 2563 , което е 28% от общо подалите декларации за периода.

Всеки сам избира начина на деклариране, но най-лесно и бързо подаването на годишната данъчна декларация  става по електронен път с ПИК или КЕП, чрез предварително попълнената от приходната агенция подоходна декларация.

Най-лесният начин за плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП . Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП.

Поради продължаващи технически проблеми, Български пощи са в невъзможност да приемат каквито и да е пратки с обратни разписки, включително и годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица, получени през 2021 г. /по чл. 50 от ЗДДФЛ/.

Това можете да направите чрез другите лицензирани пощенски оператори и куриерските фирми, като важи датата на документа, с който е приетамането на пратката от фирмата.

Друг вариант е подаването на декларациите и плащането на дължимия данък в офисите на НАП по постоянен адрес в работните дни 29 април и 3 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *