21.07.2024

28% от децата в Испания са с наднормено тегло

По-заседналият начин на живот по време на пандемията увеличи затлъстяването сред децата в Испания до 28%.

При по-заможните семейства то е по-ниско – 19%, докато при домакинствата с по-ниски доходи достига до 32.5 на 100.

В доклада „Сбогом на средиземноморската диета“, на неправителствената организация „Спасете децата“ се казва, че 18% от децата от по-бедни семейства консумират сладкиши ежедневно, в сравнение с 10% от децата в по-заможни семейства.

Неравенства се наблюдават и при спортните дейности. 71 на 100 от децата с богати родители спортуват редовно, докато при тези с ниски доходи са 41 на 100.

Резултатите са от проучване направено през септември миналата година сред повече от 2 000 домакинства, след което е извършен сравнителен анализ с Националното здравно изследване на Испания (ENSE), направено през 2017.

Един от изводите е, че разликата между домакинствата с ниски и високи доходи ще се задълбочава заради увеличението на цените на плодовете и зеленчуците и растящата инфлация, която няма да позволи на нуждаещите се да отделят средства за спорт.

Това неминуемо води до повече прекарани пред компютъра или телевизора часове, което пък е предпоставка в бъдеще 80% от затлъстелите деца да се превърнат във възрастни хора с наднормени килограми.

Освен това в доклада се казва, че 28% от децата, живеещи в семейства с високи доходи, спят повече от 10 часа на ден, както препоръчва Асоциацията по педиатрия, срещу само 9% от децата от домакинства с ниски доходи.

Испания, заедно с Кипър и Италия, води европейската класация на затлъстяването при децата.

В Европейския съюз средно едно на всеки осем деца на възраст между 7 и 8 години страдат от затлъстяване, докато в Испания е едно на пет деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *