23.07.2024

Каква работа намират бежанците от Украйна у нас?

Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много украински граждани, спасили се от войната, са започнали работа у нас. Това показва справка в Агенцията по заетостта. В повечето случаи бежанците заемат места, за които не е имало други кандидати от години. Най-голямо желание имат за работа като офис секретари, администратори в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавач-консултанти.

С висше образование са над половината кандидати от Украйна. Със средно – около една трета. И само 3% – с основно. 70 на сто от украинците са готови да започнат работа в редовна смяна веднага, а 9% – ако има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните семейства с временна закрила могат да работят у нас без разрешение.

Помощник-възпитател в детска градина в Одеса, Настя намира работа в шивашки цех в Бургас. А 16-годишният й син се грижи за дъщеря й на 7. „Тук съм сама с две деца, трябва да ги храня. Отидох в Бюрото по труда и веднага ми намериха работа. Дойдох и ме взеха“, споделя Настя. В цеха работят четири украинки. „Когато дойдоха в цеха, им казах:

„Спокойно! Ние ще помогнем на вас, а вие – на нас“, обясни Златка Герова – управител на шивашки цех. „Тези 4 позиции са свободни от 3 години. Във всякакви платформи сме пускали реклами – и платени, и безплатни, просто не идват хора“, каза Васил Тодоров – юрист-консул на шивашки цех. Едва 9 са бежанците, наети на работа чрез Бюрото по труда в Бургас.

Повечето изчакват. Като Надежда от Мариупол, с три деца и жилище, срутено до основи. „Искам да работя, за да не завися материално от никого и донякъде да устроя живота си. Но как да стане, след като искат да ни разселват? Не знам къде ще отида, което прави намирането на работа невъзможно“, споделя Ндежда. За да бъдат наети, украинските граждани трябва да имат временна закрила, да се регистрират в НАП и в Инспекцията по труда.

Не могат обаче да се възползват от европейските програми, като „Заетост за теб“. „Тъй като те се водят с някакъв неуточнен статут, това е нещо ново“, обясни Тодоров. Работодателите не са запознати и с идеята държавата да покрива минимална заплата на украинските бежанци за три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *