Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

По-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата

По-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата. Около това се обединиха партиите във властта. В момента минималната работна заплата е 710 лева. И синдикатите, и социалният министър, и част от партиите във властта настояваха за увеличение поне с 50 лева от 1 юли.

Финансовият министър обаче е категоричен – това е затворена страница в бюджета, поне до края на годината. Осигурени са обаче повече пари за възрастните хора. Идеята е от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева.

Без консенсус в коалицията за минималната работна заплата.“Моето желание е тя да расте, включително и от 1 юли. Не срещам разбирането в момента от Министерството на финансите, може би и на работодателските организации”, заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Така увеличението не намери място в антикризисния план на управляващите.
От БСП обаче ще настояват за по-бързо обвързване на минималната работна заплата със средната за страната.
“Дали сме си отсрочка за този механизъм до края на годината. Около 50% от средната работна заплата в страната, по наши сметки трябва да е 770 лева”, заяви Гьоков, предаде Нова телевизия.

Искането на синдикатите за минимална заплата от 800-1000 лева социалният министър определи като екзотично. Но подкрепи идеята за вдигане на максималния осигурителен доход.
“Максималният осигурителен доход трябва да расте. В България гледаме на осигуровките като тежест. Въобще не е тежест, това са твои пари, вложени в пенсионната система, които след години ще ти носят пенсията на теб”, заяви Гьоков.

Социалният пакет мерки на властта очаквано беше атакуван от опозицията. Които не се съгласиха с това, че пенсиите от юли ще скочат средно с 20%.
“Аз бих посъветвала всички пенсионери да не бързат да правят сметки и да не се радват на тези 20%, защото реалното увеличение, което те ще получат върху парите, които получават сега, няма да бъдат повече от 4%”, заяви Деница Сачева.

Екссоциалният министър обясни и откъде, според опозицията, идва разминаването.
“В момента един човек, който получава минималната пенсия, получава 370 лева плюс 60 лева добавка – това е 430. От 1 юли евентуално, а най-вероятно от 1 август реално, ще могат да получават 467 лева. Тоест с 37 лева повече”, каза Сачева.

Ще подкрепят ли по-високи пенсии от юли в пленарната зала, от опозицията щели да решат като видят всички сметки и изчисления.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *