Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Събев внася промени за подобряване на безопасността на мотористите

Ще внесем предложения за промени в няколко законопроекта за подобряване на безопасността на мотористите, съобщи транспортният министър Николай Събев, който проведе днес среща с представители на клубове на мотористите в България.

Мотористите изтъкнаха пред министъра проблемите, свързани с движението по пътищата и пътната безопасност. Събев категорично подкрепи инициативата на мотоклубовете, като посочи, че трябва да бъдат предприети спешни действия, които да подобрят сигурността и безопасността на мотористите по пътищата.

Ще разгледаме детайлно всички искания, след което ще внесем предложения за промени в няколко законопроекта, заяви той.

Предложенията на мотоклубовете включват:

  • Да се разреши на водачите на двуколесни моторни превозни средства да се движат в бус лентите.
  • Водачите на МПС категория „В“ да не могат да управляват мотопеди без да са преминали допълнителен курс.
  • Преработване на Наказателния кодекс, в частта завишаване на долната граница на санкциите на водачите на МПС, при причиняване на телесни повреди и смърт на уязвимите групи участници в движението (мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци) при нарушаване Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.
  • Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклетите от Категория „А“ с леките автомобили извън населените места.
  • Да се проучи възможността за уреждане на споделянето на пътните ленти между автомобилите и двуколестните моторни превозни средства.
  • Да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП. Да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища. На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението.
  • Да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели).
  • Да отпадне забраната за движението по автомагистрала и скоростен път на пътни превозни средства категория A1, А2.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *