Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Гърция разби нелегална мрежа за внос на зърно, има замесени български и украински компании

Гръцката икономическа полиция е разбила нелегална мрежа за внос на зърно, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. В мрежата са замесени 14 компании, сред които и български и украински, сочат данни на държавната служба.

Изданието отбелязва, че в рамките на последните три месеца цената на зърното е скочила със 70 на сто, а за последната една година то е поскъпнало със 110 на сто. Войната в Украйна има своето отражение и върху цената на царевицата, чиято цена също е увеличена, допълва „Катимерини“.

В момент, в който много страни търсят евтино зърно, Индия забрани износа, а в Украйна има блокирани 25 милиона тона, гръцки компании в сътрудничество с български и вероятно украински посредници, са вкарвали в Гърция зърно и царевица незаконно без да плащат нужните за това данъци.

Получатели на пратките са големи животновъдни предприятия в Гърция.

Откритите от гръцката икономическа служба документи са на български компании, които са направили внос към Гърция. От своя страна българските власти проверяват вероятността житото и царевицата да са внесени от Украйна, посочва „Катимерини“, като допълва, че банковите сметки на замесените в Гърция компании вече се проверяват.

В съобщение на службата за борба с икономическата престъпност (СДОЕ) се посочва, че са проверявани вносители и търговци на жито, царевица и фуражи в района на областта Централна Македония. Инспекторите проверяват вероятността за узаконяване на приходи от престъпна дейност, използване на фалшиви фактури, укриване на продажби и измама с ДДС с участието на юридически и физически лица.

При проверка на компания, занимаваща се с търговия на едро със зърнени култури е установено, че фирмата не е функционираща. Със съдействието на полицията и представител на съдебната власт е направена проверка в централата на конкретната компания, като се иззети множество данъчни документи, някои от които са свързани с внос на зърно. От иззетите документи е станало ясно, че невнесеният от компанията данък добавена стойност за периода 2020 г. – 2022 г. е в размер на най-малко 1 280 000 евро, пипе „Катимерини“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *