Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Байдън отказа на Украйна ракети, с които може да нанесе удари на Русия

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма планове САЩ да изпращат далекобойни ракетни системи в Украйна. Той каза това на фона на съобщения, че в момента се обмисля такъв ход, предаде Асошиейтед прес.

Украинските власти поискаха от съюзници системи с по-голям обсег, включително американската ракетна система за многократно изстрелване (Multiple Launch Rocket System – MLRS), за да опитат да обърнат хода на войната, навлязла в четвъртия месец.

„Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, с които биха могли да бъдат нанесени удари в Русия“, каза Байдън пред репортери пред Белия дом.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че това е „разумно“ решение.

„В противен случай, ако нашите градове бъдат атакувани, въоръжените сили на Русия биха изпълнили (своята) заплаха и биха поразили центровете, където се вземат подобни престъпни решения“, каза Медведев. „Някои от тях не са в Киев“, добави той и заяви, че „няма нужда от по-нататъшни обяснения“.

Системите MLRS бяха в процес на разглеждане, но нищо няма да се доставя с възможности за нанасяне на далечни удари извън бойното поле, каза на свой ред висш служител на администрацията.

CNN и The Washington Post съобщиха в петък, че администрацията на Байдън клони към решение за изпращане на MLRS и друга система, високомобилната артилерийска ракетна система, известна като HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), като част от пакета за военна помощ, одобрен неотдавна

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *