Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Поне 50 души са ранени при сблъсъци с полицията в Ереван

Най-малко 50 души са приети в болница, след като арменската полиция се сблъска с протестиращи в Ереван в петък по време на продължаващите антиправителствени протести в Армения.

Видео, публикувано от рускта агенция РИА, показва разгневена тълпа, която се изправя срещу полицаите и хвърля по тях нещо, което изглежда като бутилки.

Чува се и звукът от експлозии, пише Ройтерс. Руската агенция „Интерфакс“ цитира заместник-началника на националната полиция, че служителите му са използвали зашеметяващи гранати в отговор на хвърляните от протестиращите камъни.

Поне 34-ма от откараните в болница са полицаи според арменското здравно министерство. Натискът срещу премиера Никол Пашинян се засили, откакто той се приближи към нормализиране на отношенията с Азербайджан, който победи Армения в шестседмична война за Нагорни Карабах през 2020 г.

Войната завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия, което доведе до значителна загуба на територия за Армения. Загубата на войната доведе до политическа нестабилност, която свиканите предсрочни избори миналия юни не успяха да успокоят.

Общественото недоволство доведе до протести, които продължават от месеци като участващите в тях блокираха правителствени сгради, затваряха пътища и метрото.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *