Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Над 30% по-слаба реколта от череши в Кюстендилско

В Кюстендилско започна подготовка за събирането на реколтата от череши. И тази година община Кюстендил със съдействието на кметовете на по-малките населени места, полицията и жандармерията ще осигурят охрана на насажденията и голям брой пунктове за предаване на продукцията.

Около 100 полицаи и жандармеристи ще се включат в кампанията по опазване на реколтата. Тази година тя е от 30 до 50 процента по-слаба.

Черешопроизводителят Любомир Димитров заяви в БНТ „Денят започва“, че причина за това са студовете през пролетта. Имало е и леки слани, които са „довършили“ някои от сортовете и те не са могли да се опрашат. Има риск при дъждовете, които се очакват, да предизвикат разваляне на продукцията.

Берачите тази година искат по-високи надници. В момента около 25-30 % от цената за бране е по-висока, препаратите са 100% по-високи, торовете с 200%. Изкупната цена е с близо 10% по-ниска от миналата година, заради което съществува риск тази година много от черешите да останат по-дърветата. По-малките производители вече масово се отказват да произвеждат череши заради големите разходи и високите осигуровки, а помощта от държавата е минимална, каза Димитров.

Мирослав Малинов от община Кюстендил уточни, че до момента в деловодството на общината са подадени документи само от една фирма за разкриване на изкупвателни пунктове.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *