Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Общество

Какво се прави на Черешова задушница

Тази година Черешовата задушница се пада на 11 юни. Тя е втората в годината и се пада точно преди Петровите пости.

Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност.

„Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Помен може да се направи също в църква или у дома.

Приготвят се жито, хляб, червено вино, плодове и други храни, които се раздават.

Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

***
Подавката е неизменна част от всяка една задушница. Един от задължителните елементи е житото. Добре е сами да го приготвите. Това се отнася и за питката, която също трябва да включите към подавката. Освен питка и жито, се подават череши и други сладки и соленки. Някои хора подават и нещата, които покойникът е обичал да похапва преживе
.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *