Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 7 области

Жълт и оранжев код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за събота. Това съобщиха от НИМХ.

„От вчера имаме 35 сигнала във връзка с интензивните валежи. Те касаеха завирявания и паднали клони. В момента обстановката е нормална. От нощта имаме само един сигнал, на който сме реагирали“, каза Красимир Димитров – директор на Столична дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

По думите му няма опасност от преливане на реки в 30 точки на територията на София. Продължава обходът на критични участъци. „От 80 см до 1 м повишение имахме в нивата на реките във вчесания ден, в момента те се отчитат и са в руслото си“, допълни Димитров.

В последните няколко дни времето е изключително нестабилно. На много места се изля сериозно количество валежи. Бяха нанесени и материални щети. Най-тежко беше положението в Горна Оряховица, Асеновград и Велико Търново, където паднаха рекордни количества дъжд.

Централната градска част на Горна Оряховица потъна под вода. Сигналите за наводнени приемни етажи в обществени сгради са над 30. Във Велико Търново пък мълнии оставиха част от града без електричество.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по път II-81 София – Монтана в участъка Бързия – Гинци при км 59 е ограничено поради паднала скална маса и наводнен пътен участък. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

В планината гръмотевичните бури се разразяват бързо и могат да хванат в капан туристи. При мълнии в планината е препоръчително да стоим далеч от скали, електрически стълбове или самотно стърчащи дървета.

В сезона на летните почивки гръмотевична буря може да ни хване неподготвени и край морския бряг. Основно правило е да се стои далече от водата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *