21.07.2024

Минчев: Предлагаме заедно да работим за бъдещето на страната

Всеки от народните представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема, не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път. Това, което ние предлагаме, е заедно да работим за бъдещето на страната. Това  каза председателят на НС Никола Минчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Според него е възможно да бъдат намерени 12 души, които да дадат подкрепата си за коалицията. „ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения, така че всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно. Няма отправени конкретни покани“, заяви той.

Оставките на четиримата министри ще бъдат гласувани в НС, когато Министерски съвет предложи проект на решение с персонални промени – освобождаване на един министър и назначаване друг на негово място. Законово установен срок за това обаче няма, допълни Минчев.

Той бе категоричен, че актуализацията на бюджета е по-големият приоритет в момента пред смяната на министри. „Тя трябва да бъде приета до края на месеца, за да могат да бъдат изчислени пенсиите и от 1 юли пенсионерите да могат да получават новите си пенсии“, категоричен бе Никола Минчев.

Номинацията на Бойко Рашков за директор на КПКОНПИ все още не е внесена официално и към настоящия момент той продължава да е министър на вътрешните работи. Все още няма номинация за нов вътрешен министър, допълни Минчев и определи спряганото за това име на Андрей Гюров като нереалистичен вариант.

Според него вариант за друго правителство в рамките на този парламент е възможно чисто математически. „При 240 народни представители – 121 са необходими за мнозинство в парламента. Но ако говорим от гледна точка на принципи – така че всяка формация да спазва това, което в заявила преди изборите – не виждам кое е това ново мнозинство. Не мисля, че ще подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков“, заяви Никола Минчев.

„Капитан Андреево“ е един изключителен корупционен скандал, който се разкрива пред очите ни в момента, заяви председателят на НС. „Там става въпрос за много пари, конкретни лица са получавали заплахи. Тук е заложено много това със сигурност може да е една от причините да се търси някаква дестабилизация“, коментира той.

Минчев бе категоричен, че няма различни политики спрямо РСМ. „Това е една теза, която се лансира понякога, когато като че ли има нужда това да стане – да се отклонява вниманието от други казуси, изкуствено да се нагнетява напрежение“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *