Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Bloomberg: Най-богатите хора в света загубиха 1,4 трилиона долара от началото на 2022 г.

Петстотин от най-богатите хора в света са загубили 1,4 трилиона долара от началото на 2022 г. Такива данни цитира във вторник информационната агенция Bloomberg, която публикува индекса на милиардерите от март 2012 г., който включва информация за богатството на най-богатите хора в света.

Според агенцията петимата най-богати хора са загубили общо $345 млрд. тази година. Най-много е загубил Чангпенг Джао, основателят на борсата за криптовалути Binance, а именно $85,6 млрд. Предприемачът Илон Мъск е на втората линия – той загуби $73,2 млрд., а основателят на  Amazon Джеф Безос е на трето място, като загуби $65,3 млрд. Марк Зукърбърг, собственик на Meta,  заема четвърто място със загуба от $64,4 млрд., докато предприемачът и президент на групата Vuitton Moët Hennessy Бернар Арно, който загуби 56,8 милиарда долара, заема пето място.

Освен това агенцията отбелязва, че само в понеделник 500-те най-богати хора на планетата са загубили общо $206 млрд. В доклад на консултантската фирма Capgemini, цитиран от Bloomberg, се казва, че настоящите финансови загуби са в рязък контраст с това, което можше  да се наблюдава година по-рано. Тогава, поради бързия растеж на пазарите, броят на богатите хора в света като цяло нарасна с 8%, а в Съединените щати с 13%. Броят на най-богатите хора в Азиатско-Тихоокеанския регион през 2022 г. се е увеличил само с 4,2%, по този показател регионът изостава от Европа и Америка. В същото време през последното десетилетие Азиатско-Тихоокеанският регион заема доминираща позиция в тази област. Част от промяната в тенденцията се дължи, смята агенцията, на строгите мерки на Китай срещу технологичните компании и на „охлаждането“ на пазара на недвижими имоти.

Както и преди, почти 64% от богатите хора по света живеят в САЩ, Япония, Китай и Германия

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *