Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Код червено за незапомнени жеги във Франция

 Горещата вълна, която през уикенда тръгна от Испания, вече преминава на север.

Днес в 12 департамента на Западна Франция е обявен код червено, тъй като на много места в страната температурите достигнаха 40 градуса, за пръв път тази година. В събота се очакват върхови стойности до 41-42 градуса. Националният метеорологичен институт „Метео Франс“ прогнозира „ранна мощна гореща вълна“, причинена от големи масиви топъл въздух, идващи от Северна Африка. Според синоптиците такава вълна никога досега не е идвала по това време на годината.

В някои области температурите са с 16 градуса по-високи от нормата за сезона.

В югозападния френски департамент Жиронда с главен град Бордо са забранени публичните прояви на открито и тези на закрито, ако са в помещения без  климатици.

Вчера премиерът Елизабет Борн каза, че в няколко южни департамента положението е крайно тежко и префектите вземат спешни мерки. Вътрешното министерство призова французите „да бъдат изключително внимателни“ и да не се излагат на горещините.

През тази седмица във Франция лумнаха и първите за годината горски пожари. В южния департамент Лозер огънят вече е унищожил 70 хектара, съобщи Ройтерс.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *