Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Опозиция и управляващи в спор за цените на горивата

Гост в студиото на сутрешния блок на NOVA „Здравей, България” беше Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната”, който е зам.-председател на Комисията по бюджет в Народното събрание. Той коментира думите на Делян Добрев от ГЕРБ, които твърди, че българската рафинерия не ползва американски петрол тип „Брент”, а уралски нефт, който е много по-евтин, а цената на горивата у нас е скочила с над 30% през последната година – с толкова е поевтинял и въпросният нефтов продукт. С разликата от 1 лев в литър гориво някой прибира по 1 млн. лева на ден, алармира още депутатът от ГЕРБ. По думите на колегата му от „Продължаваме Промяната” Добрев прави две внушения с това изказване – едното е, че правителството определя цените на горивата и второто – че те растат само в България. Според зам.-председателя на Комисията по бюджет цените на горивата растат заради по-високото потребление и войната в Украйна.

Истината е, че Комисията за защита на конкуренцията не работи – нещо, за което ние алармираме много отдавна, каза Венко Сабрутев по повод това, че тя не се е самосезирала след изказването на Делян Добрев. Той подчерта, че майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков е председател на ресорната комисия.

Делян Добрев поиска да се включи по телефон в ефира на „Здравей, България”, за да отговори на Венко Сабрутев. По думите му не е релевантно да се сравняват цените на горивата у нас с тези в Гърция, защото южната ни съседка купува по-скъп петрол. Добрев обвини колегата си от ПП в корупция, а той, от своя страна, върна нападката, но го упрекна за некомпетентност.

Основният спор е за това дали страната ни купува руски петрол за 78 долара за барел, а плаща като за „Брент”, който, по думите на депутата от ГЕРБ, струва 120 долара.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *