Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Байдън посети клиника за ваксиниране на деца до 5 години срещу COVID-19

Американският президент Джо Байдън посети ваксинационна клиника във Вашингтон, където бяха поставени първите дози на малки деца – последната голяма възрастова група, която нямаше право на ваксини срещу коронавирус, съобщава БТА.

Президентът на САЩ приветства одобряването на ваксината за малки деца като важен етап от борбата с пандемията, който ще подпомогне за възстановяването на страната.

Макар вече всички на възраст от шест месеца нагоре да имат право на ваксина, правителството предупреждава, че очаква темпът на имунизиране на най-малките да е по-бавен от този при по-големите, тъй като родителите ще разчитат ваксинирането да извършват по-скоро педиатрите на децата им.

„САЩ сега са първата страна в света, която предлага безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 за деца на възраст от шест месеца“, заяви Байдън в Белия дом.

„Препоръчвам ви да поговорите с лекаря, след като направите план за ваксиниране на детето си“, обърна се Байдън към родителите.

Той отправи и едва прикрита критика към губернатора републиканец на щата Флорида Рон ДеСантис, който блокира възможността здравното министерство в щата да поръчва и доставя детски ваксини – стъпка, който според Белия дом забавя достъпа до ваксини за деца под 5 години.

„Нека бъдем ясни: избраните служители не бива да пречат, те могат да затруднят родителите, които искат децата им да бъдат ваксинирани и да предпазят тях и околните. Сега не е време за политика. Става въпрос за това родителите да могат да направят всичко възможно, за да предпазят децата си“, каза той.

В същото време Байдън поздрави сенатора и бивш партизанин Густаво Петро, който спечели президентските избoри в Колумбия и ще бъде първият ляв президент в историята на страната, предаде Франс прес.

Байдън подчерта, че с нетърпение очаква да работи с избрания президент, за да продължи укрепването на двустранното сътрудничество, включително в областта на борбата с климатичните промени, на здравната сигурност и прилагането на историческото мирно споразумение, сключено през 2016 г. с /партизанската организация/ ФАРК, се казва в комюнике на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

В разговора е бил засегнат и въпросът за двустранното сътрудничество в сферата на сигурността и борбата с наркотиците.

Американският президент поздрави също „колумбийския народ за произвеждането на честни и свободни избори и отново потвърди подкрепата на САЩ за Колумбия“, се отбелязва в комюникето.

62-годишният Густаво Петро беше избран за президент в неделя, като амбицията му е да промени страната в криза.

В САЩ политици републиканци като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, изразиха безпокойство от избирането му и от настъплението на една „тоталитарна лява идеология“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *