Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Затлъстяването в тийнейджърските години увеличава риска не само от диабет тип 1, но и от тип 2

Рискът от развитие на диабет се увеличава успоредно с натрупването на килограми при тийнейджърите. Юношите с наднормено тегло са изложени на 54 на сто по-висока опасност от заболяването, а затлъстелите са двойно по-рискови за диабет тип 1, установи изследване.

Добре известно е, че затлъстяването е рисков фактор за диабет тип 2. Резултатите от изследване сред близо милион и половина израелски тийнейджъри сочат, че то е рисков фактор и за диабет тип 1.

Авторите на проучването от университета на Тел Авив са установили, че затлъстелите юноши са изложени на двойно по-висок риск от диабет тип 1 в сравнение с връстниците си с нормално тегло.

По много причини е важно да имаме здравословен индекс на телесна маса и това е още една причина„, каза Франк Мартин, старши изследователски директор на неправителствената организация Джей Ди Ар Еф, която финансира изследване на диабет тип 1. Мартин, който не е участвал в изследването, коментира, че досегашните проучвания са били насочени основно върху деца, но не и върху подрастващи.

За разлика от диабет тип 2, диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунна система атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, пише БТА.

Диабет тип 2 се контролира чрез здравословно хранене, упражнение и намаляване на теглото, докато пациентите с диабет тип 1 се нуждаят от дневни дози синтетичен инсулин.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *