21.07.2024

Проф. Кантарджиев: Не се очаква епидемия от маймунска вариола

Не се очаква епидемия от маймунска вариола. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това каза проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столичната община по здравните въпроси, в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Случаите на маймунска вариола по света вече са над 4000, отбеляза той. В тази статистика са и двата случая от България.

„Нищо страшно няма. Много добре позната е, подготвени сме за нея. Още от април давах съвети“, успокои проф. Кантарджиев.

Той обясни и какви са симптомите на маймунската вариола. Обикновено до 14-ия ден настъпва рязко влошаване на общото състояние, около 38 градуса температура, силни болки в гърлото и особено в гръбначната мускулатура, след 2-3 дни се появява първият обрив. „Най-важното е, че има подуване на лимфните възли и болка. Обривът обикновено е първо по лицето, след това по ръцете, дланите, краката, ходилата. Обривът е центробежен. Ако има такъв обрив, а няма подути лимфни възли, това е едра шарка – едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка“, каза Кантарджиев.

Според него няма нужда от ваксина срещу маймунска вариола, въпреки че съществуват две.

„Предполага се, че ЕС ще купи около 100 000 дози ваксини, за тези, които не могат да се въздържат, да се ваксинират“, каза Кантарджиев.

Според него няма опасност от епидемично разпространение на болестта. Няма и регистриран смъртен случай до момента, подчерта проф. Кантарджиев.

„Трябва да се плашим да не си внесем подвариантите на КОВИД от Гърция“, посочи той.

В последните дни започва да се увеличава броят на новозаразени, но той очаква поне до 15 юли ще имаме спокойно лято.

КОВИД вече протича много по-леко в сравнение с преди две години, успокои проф. Кантарджиев.

Той обясни, че поради ниския процент изследвани заради премахването на безплатните PCR тестове от НЗОК вече се секвенират и по-малко проби. Затова и ще бъде много трудно да бъде установено кога новите варианти ще се появи в България, допълни вирусологът. Новите варианти са по-различни, предават се по-лесно и имунитетът от ваксини или преболедуване не противодейства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *