Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Масови протести след отмененото право на аборт в САЩ

Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд отмени решение, което гарантираше на жените в цялата страна право на аборт. Всеки щат вече сам ще решава дали да забрани абортите. Почти веднага Мисури и Тексас ги обявиха за неказонни. Американският президент Джо Байдън определи стъпката на Върховния съд като „трагична грешка“.

Милиони жени в Съединените щати загубиха правото си на аборт след решението на Върховния съд. специализирани клиники вече затварят. След Мисури и Тексас, вероятно абортите ще бъдат забранени до дни в поне още десетина щата, които са управлявани от републиканците.

Доминираният от републиканци Върховен съд взе историческо решение, което беше определено като драматичен обрат в историята на страната по отношение на правата на жените. Съдиите отмениха решение от 1973-та, което даваше законово право на жените в Съединените щати на аборт между 24-та и 28-та седмица на бременност.

Сълзи и гняв срещу радост и ликуване. След решението на Върховния съд в цялата страна се проведоха демонстрации. Протестираха както поддръжници, така и противници на абортите.

Правото на аборт продължава да е темата, която разделя американското общество. Губернаторът на Ню Йорк заяви, че щатът е отворен за всички жени, които искат да направят аборти.

Министерството на правосъдието на САЩ остро осъди решението на Върховния съд. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят репродуктивните права на жените по целия свят.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *