Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Георгиева: Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна

Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са изключени рецесии. Това казва в интервю за „Ройтерс“ управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

На въпрос за възможна глобална рецесия, ръководителят на фонда подчертава: „Рискът се е увеличил, така че това не може да бъде изключено“.

„Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г. Забавянето на икономическия растеж може да бъде „неизбежната цена“ предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност“, добавя Георгиева.

Според ръководителя на МВФ ситуацията в световната икономика „значително се е влошила“ спрямо април, когато беше публикуван последният доклад на Фонда. Това се дължи на глобалната инфлация, по-високите лихви, икономическото забавяне в Китай и санкциите, свързани със ситуацията в Украйна.

През следващите седмици фондът за трети път тази година ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г., който в момента възлиза на 3,6%. Икономистите на МВФ все още продължават да изчисляват икономическите показатели. Актуализираните данни се очаква да бъдат публикувани в края на месеца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *