Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини

След тежката катастрофа в София: Как да спрем безнаказаността на пътя

Проблемът по пътищата у нас е наслагван с години и създаване на усещане на безнаказаност за това, че каквото и да направиш на пътя, то ще ти се размине, защото или глобите са твърде малки или може да платиш на някой. Това каза в БНТ „Денят започва“ Димитър Илиев – зам.-председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ по повод тежката катастрофа в София, която разтресе обществото. Хората стават регулярни нарушители и губят връзка с реалния живот, предупреди той.

Призова да се направят предложения за промени в законодателството, които реално да допринесат. Очаква подкрепа и от обществото – да се снимат нарушители, да се докладват веднага. Това са хора убийци, поведението им е опасно. Обществото трябва да вземе в ръце проблемът, защото е обществен, каза Димитър Илиев. Припомни, че за 11 дни са хванати над 1000 шофьори с превишена скорост.

Според Илиев трагичният инцидент трябва да се превърне в знаков за обществената непоносимост за подобно поведение. Близките на този човек са го виждали, че кара бързо и кара без книжка, без свидетелство, с фалшиви номера и не са сигнализирали.

Илиев заяви, че при тези хора има престъпно мислене и попита колко още такива има на пътя.

Автомобилният състезател Румен Дунев също е убеден, че като общество трябва да се противопоставим на безнаказаността на пътя. Попита какво би направил този човек, ако е в Германия например.

Много е важно да се приеме новият закон за движение по пътищата, който повече от 12 години се търкаля и няма политическа воля да бъде приет, каза Дунев. Предложенията за събираемост на глобите ще създаде чувство на хората, че те няма да останат безнаказани. Призова за лишаване на свобода при нарушения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *