Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Андрей Чорбанов:За този тип вирус на този етап няма ефективна превенция

За този тип вирус на този етап се опасявам, че няма ефективна превенция, имайки предвид изключително високата му способност да заразява. Това коментира в предаването на BTV „Тази неделя“ проф. Андрей Чорбанов, народен представител от ИТН. Според него когато се въвеждат каквито и да е мерки, действително трябва да се мисли за превенция, но тя да бъде ефективна. За мен маските са като рибарска мрежа. Когато вали дъжд, ако си я сложите, някои от капките със сигурност ще се спрат от нея, но далеч няма да е всичко, каза той.

Пандемията е по-малко страшна и по-позната. Трябва да се мисли как да се управлява систематично. Въпреки че случаите не са чак толкова много, тестовете са малко, коментира от своя страна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“. Според него трябва да се правят повече тестове. Започва смъртността да се качва наново. Вече има 38 души в интензивни отделения, каза още той.

Еволюционно няма основание да мислим, че ще се селектира такъв вирус, който да протича по-леко. Със сигурност знаем, че ще се селектира вирус, който да протича с по-голяма заразност, което се случва, допълни д-р Симидчиев. Той трябва да става по-заразен, за да оцелява. Но оцеляването му не зависи от това дали предизвиква тежко боледуване, или не, обясни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *