Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Сербезова: Не може да има затваряне на бизнеси и ограничаване на движението в страната

В предаването „Още от деня“ по БНТ Асена Сербезова, каза че в сравнение от преди две години медицината разполага с повече знания. „Не бива да се подхожда към пандемията със страх и паника. Натовареността на здравната система не е голяма, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните“, допълни Сербезова.

„Министерството на здравеопазването продължава да следи непрекъснато разпространението на вируса в страната и при необходимост има възможност да се въведат и други противоепидемични мерки. В прогнозите си се позоваваме на математически модел“, подчерта тя. “Далече сме от етап три и от поведението на всички в конкретните области в страната зависи дали ще се стигне до него”, обяви Сербезова.

“Обмисляме да се дават направления за антигенни тестове през личните лекари. Има нагласата да се тестват хората със симптоми“, съобщи здравният министър.

Според нея е голямо предизвикателството да правиш кампания по ваксинация, след като е било пропуснато ценно време през 2020-2021 г. „Трябваше да има изнасяне на факти, а не всяване на паника. Колкото и да казваме, че не е добре да се всява паника, има повишаване на ваксинациите в последните дни. 80% от попадналите в болница са неваксинирани – какъв по-ясен сигнал от това трябва да има, за да решим да се ваксинираме?“, заяви министър Сербезова.

Тя призова да се спазват мерките.

„Следим ежедневно ситуацията. Разписали сме етапи на разпространението на вируса. Все още сме далеч от по-строгите мерки. Не може да има затваряне на бизнеси, ограничение на движението и т.н., както всички ние помним“, подчерта тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *