Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Ердоган: Корабите със зърно от Украйна ще потеглят през следващите дни

Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през идните дни, с което ще бъде открит коридор през Черно море към много държави в света, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на церемония по подписването в Истанбул на споразумение за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от украински пристанища през Черно море, предаде Анадолската агенция.

По думите на Ердоган споразумението засяга всички процеси – от отпътуването на корабите през безопасното им преминаване до пристигането им на крайното пристанище.

Споразумението бе подписано след договореност, постигната между страните по време на преговори в Истанбул на 13 юли по план на ООН, предвиждащ за формиране на координационен център, който да осъществява съвместни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да гарантира безопасността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе международно оценена, осъществи координация с Москва и Киев за отварянето на коридор от украинското пристанище Одеса с цел възобновяване на глобалните доставки на зърно, блокирани заради войната в Украйна, напомня АА.

Източник:БТА

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *