21.07.2024

Орбан призова за нова стратегия на ЕС по отношение на Украйна

epa09539065 Hungary's Prime Minister Viktor Orban departs after a face-to-face European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 22 October 2021. EU leaders meet in Brussels on 21 and 22 October, to discuss COVID-19, digital transformation, energy prices, migration, trade and external relations. EPA/JOHANNA GERON / POOL

Европейският съюз има нужда от нова стратегия за войната в Украйна, каза унгарският премиер Виктор Орбан и заяви, че санкциите срещу Москва не работят, предаде Ройтерс.

„Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир… а не върху спечелването на войната“, заяви Орбан в реч в Румъния. Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна. Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика, отбелязва Ройтерс.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват „като в игра на домино“, цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. „Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин“, заяви той пред свои привърженици.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, „просто защото руската армия има асиметрично надмощие“.

Според Орбан няма шанс за мирни преговори между Русия и Украйна. „Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка“, каза унгарският лидер.

Орбан каза, че опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа и е риск и за унгарската икономика.  Според анализатори увеличаването на БВП ще се намали до около 2,5 процента догодина. „Трябва да постигнем ново споразумение с ЕС, водят се такива финансови разговори и ще стигнем до споразумение“, каза Орбан.

Източник:БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *