Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

„Булгаргаз“ иска шоково увеличение на цената за август – с 54%

„Булгаргаз“ предлага цената на газа от август да е 286,84 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС). Поскъпването спрямо цената, утвърдена през юли, е с 54,07 %. Това става ясно от внесеното заявление на газовото дружество в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Поскъпването е най-високото, искано досега от газовото дружество, предава Дир.бг.
За сравнение, цената, утвърдено от КЕВР за месец юли бе 186,17 лв. за MWh като тогава газа поскъпна с 31,7 % спрямо месец юни. (141,36 лв. за MWh). Прогнозата на „Булгаргаз“ през юни бе, че синьото гориво през август ще струва 149,39 лв. за MWh.
Предложението за августовските цени на „Булгаргаз“ влиза със закъснение от поне 17 дни и въпреки че няма как да бъде утвърдено от КЕВР, докато не се приложи решението на Конституционния съд, поне е ориентир за бизнеса.
Не е ясно обаче при тази цена, предложена от газовото дружество, как бизнесът ще се справи, предвид ограничените възможности на потребителите. Освен това цената е толкова висока, че топлофикациите ще изпаднат в невъзможност за покупка на газ, предвид утвърдените ценови нива от регулатора по-рано през тази година.
В искането си за августовската цена на газа, „Булгаргаз“ се базира на факторите, формиращи цените за август тази година, сред които цените на алтернативните горива, справката за осреднения валутен курс на лева към щатския долар, на цената на азерския газ и др. Към документите, приложени към искането са и офертите за доставка на входна точка за Гърция, както и на тези за доставка на LNG.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *